Is PPL theorie moeilijk?

Voor het behalen van de PPL moet je eerst de theorie examens behaalt hebben. Hiervoor zal je een 7 tal examens moeten doen, waarbij 9 vakken getoetst worden. Over het algemeen wordt de theorie niet als moeilijk gezien, echter vergt het wel tijd om de theorie onder de knie te krijgen. Het is een combinatie van theoretische en praktische theorie. Het heeft allemaal, op haar eigen manier, betrekking op het vliegen zelf. In deze blog zullen we kijken welke vakken er zijn, waar ze over gaan  en hoe het getoetst wordt.

Inhoud

Welke vliegmedische keuringen zijn er? vliegmedische keuringen Nederland, vliegmedische keuring, verschillende vliegmedische keuringen soorten vliegmedische keuringen

Inleiding

Het doel van de theorie is, net als alles in de opleiding, het verbeteren van de vliegveiligheid. Het gehele doel van de PPL opleiding is zorgen dat mensen veilig de lucht in gaan als piloot. De theorie draagt hier bij aan door cruciale kennis te delen over alle zaken die effect hebben op de luchtvaart. Denk hierbij aan hoe vliegtuigen werken, wat het weer voor effect heeft en welke wetgeving er van toepassing is. 

De PPL theorie wordt op veel plaatsen in Nederland aangeboden. De cursus wordt op een van de drie manieren aangeboden: 

  1. Middels een E-learning pakket. Waarbij de student de theorie thuis bestudeert en een aantal dagen les heeft op locatie, dit is met name om vragen te stellen en de moeilijkste onderwerpen extra toe te lichten.
  2. Middels een volledig fysieke cursus. Veelal clubs bieden de mogelijkheid aan om de gehele cursus fysiek te volgen. Het gaat dan meestal om 1 á 2 dagdelen per week.
  3. Middels een brainwash. Je kan er ook voor kiezen om korte tijd fulltime les te krijgen om de theorie cursus snel af te ronden.

Welke van de drie je ook kiest, uiteindelijk leer je hetzelfde, en maak je dezelfde examens. Het kan van een aantal factoren afhangen welke keuze het beste is voor jou. Wil je je PPL bijvoorbeeld snel halen, dan kies je al snel voor optie drie. Doe je graag wat rustiger aan, dan kun je kiezen voor optie een of twee. Vooral de eerste optie is populair voor degene die de cursus graag in het Engels willen volgen, of voor degene die hun eigen tempo en schema willen bepalen (of niet beschikbaar zijn op de aangewezen dagdelen).

Nadat je een theorie cursus hebt afgerond kan je op examen (het kan ook tijdens de cursus na het afronden van een bepaalt vak). De examens worden in Nederland afgenomen bij het CBR. Wil je de examens in het Engels doen, dan kan at via Orbit Groundschool bij AustroControl. Meer hierover in het kopje “Hoe word er getoetst?”.

Welke vakken worden getoetst?

De PPL theorie bestaat in totaal uit 9 vakken, die worden afgenomen in 7 toetsen. De toetsen moeten binnen 18 maanden gehaald worden, de 18 maanden gaan in op de laatste dag van de maand waarin het eerste examen is gemaakt. Je hebt 4 pogingen per examen. Na het behalen van alle examens krijg je het theorie certificaat, ook wel ‘Theory Statement’ genoemd, deze is 24 maanden geldig en vereist voor het starten van de PPL praktijk examen. De volgende vakken (met korte toelichting) worden getoetst:

  1. Air Law (ALW), ALW gaat over de wet- en regelgeving waarmee je te maken hebt als piloot.
  2. Aircraft General Knowledge (AGK), AGK is een praktisch vak waarin het duidelijk wordt hoe een vliegtuig in elkaar zit. Wat zit er op een vliegtuig en wat is de functie van elk onderdeel.
  3. Flight Planning and Monitoring (FPM), FPM gaat over het voorbereiden van een vlucht en de prestaties van een vliegtuig. Zo bepaal je bijvoorbeeld hoeveel brandstof je moet meenemen, en of er genoeg baan lengte is om op te stijgen of te landen. 
  4.  Principles of Flight (POF), POF gaat over de hoe een vliegtuig vliegt. Je zal leren hoe lift ontstaat, hoe een vliegtuig manoeuvreert en nog veel meer.
  5. Human Performance and Limitations (HPL), bij het vak HPL leer je alle biologische aspecten die komen kijken bij het vliegen, bijvoorbeeld wat de effecten zijn van afnemende luchtdruk op hoogte.
  6. Navigation (NAV), NAV gaat over de praktische zaken om van A naar B te komen. Hoe weet je waar je zit en hoe weet je waar je heen moet? Niet ieder vliegtuig heeft een GPS, je leert dus vliegen op een papieren kaart!
  7. Mass and Balance (M&B), M&B is een praktisch vak waarin je leert hoe je een vliegtuig moet beladen, aan wat voor limieten je moet denken en je zorgt dat je hier netjes binnen blijft.
  8. Communications (COM), COM gaat over het stukje communiceren tussen piloten en luchtverkeersleiding. Het is een gestandaardiseerd proces, je zegt dus niet zomaar wat je wilt.
  9. Operations Procedures (OPS), OPS gaat over operationele zaken bij alle bovenstaande vakken. Bijvoorbeeld wat je doet in geval van carburateur brand, wat voor instrumenten je moet hebben voor een vlucht, het herkennen van windschering en meer.


Voor uitgebreide informatie over de leerdoelen van elk vak kan je het toetsmatrijs bekijken op
de website van het CBR.

Hoe word er getoetst?

In Nederland worden de toetsen afgenomen bij het CBR. In totaal worden de 9 vakken in 7 toetsen afgelegd. De volgende combinaties worden gemaakt:

  1. Air Law
  2. Aircraft General Knowledge
  3. Flight Planning and performance: Mass and Balance en Principles of Flight
  4. Human Performance and Limitations
  5. Meteorology
  6. Navigation
  7. Air Law

Het vak Operational Procedures zit verdeelt over alle 7 toetsen. 

De toetsing vindt plaats op een computer, het aantal vragen verschilt per vak, ook het tijdslimiet verschilt. Je krijgt direct resultaat en hoeft dus niet in spanning te wachten! Voor de meest recente informatie hierover vind je op de website van het CBR

Conclusie

De PPL theorie is een cruciaal onderdeel van het vliegerschap en het behalen van je PPL. Het is niet moeilijk maar vergt tijd, inzet en doorzettingsvermogen. Het bestaat uit een combinatie van theoretische en praktische onderdelen en is verdeeld in 9 vakken. Je kan op verschillende manieren de theorie volgen. 

Ben je benieuwd hoe je het beste kan voorbereiden op de theorie? Lees dan onze blog (zie hieronder)!