welke vliegbrevetten zijn er?

Welke vliegbrevetten zijn er?

Vliegen is een fascinerende en uitdagende activiteit die steeds meer mensen aanspreekt. Of je nu wilt leren vliegen voor je werk, als hobby of om te reizen, er is een grote verscheidenheid aan vliegbrevetten waaruit je kunt kiezen. Iedereen die een vliegtuig wilt besturen moet een vliegbrevet hebben. Nederland heeft 7 verschillende vliegbrevetten, namelijk: SPL, RPL, LAPL, PPL, CPL, MPL en ATPL. De brevetten kunnen in twee categorieën verdeeld worden, commerciële brevetten en privé brevetten. In dit blog geven we een overzicht van alle vliegbrevetten die je in Nederland kan halen.

Inhoud

Welke vliegbrevetten zijn er? vliegbrevetten Nederland, vliegbrevet, verschillende vliegbrevetten soorten vliegbrevetten Welke vliegbrevetten zijn er? vliegbrevetten Nederland, vliegbrevet, verschillende vliegbrevetten soorten vliegbrevetten

Inleiding

Voordat we gaan kijken welke brevetten er zijn, zullen we eerst moeten kijken wat een vliegbrevet is, voor wie deze verplicht zijn en wie de regels hiervoor maakt. Zo kunnen we beter kijken naar de verschillende soorten en eventueel een betere keuze maken als je zelf een vliegbrevet wilt halen.

Wat is een vliegbrevet?
Een vliegbrevet is te vergelijken met een rijbewijs. Het toont aan dat je een bepaalde kennis en vaardigheid hebt waarmee je op een veilige (en verantwoordelijke) wijze een vliegtuig kan besturen. Het is verder te vergelijken met een rijbewijs doordat ook voor een vliegbrevet twee onderdelen zijn aan het verkrijgen van een brevet, namelijk het theorie gedeelte en het praktijk gedeelte. Dit zullen we in een andere blog verder uitwerken, waarin we kijken hoe je een vliegbrevet kan behalen.

Voor wie is een vliegbrevet verplicht?
Simpel gezegd: voor iedereen die een luchtvaartuig wilt besturen. Het is zonder brevet (wettelijk) niet mogelijk om zelfstandig de lucht in te gaan. Dit kan alleen met of onder toezicht van een vlieg instructeur.

Wie maakt de regels?
De regels voor de vliegbrevetten worden gemaakt door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ofwel ICAO (International Civil Aviation Organisation). De ICAO is 1947 opgericht en is onderdeel van de Verenigde Naties,  het doel van de ICAO is het principes en standaarden voor de (internationale) luchtvaart op te stellen. Hiervoor zijn een hele hoop uitgebreide documenten opgesteld die aangesloten landen moeten implementeren. Het document waar we in deze blog naar kijk is het zogehete Part-FCL (onderdeel Flight Crew Licensing). Een aangesloten land kan afwijken van de regels in Part-FCL, maar moet dit bekent maken aan alle andere aangesloten landen en publiceren in het zogehete AIP (Aeronautical Information Publication). Het AIP is een (online) bibliotheek met alle gegevens die je moet weten om in een bepaalt land te vliegen, denk hierbij aan verboden gebieden, informatie over het luchtruim, informatie over luchthavens en benodigde kaarten. Ieder land heeft een eigen AIP, het AIP van Nederland wordt beheert door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). In het AIP zijn geen afwijkingen gegeven van Part-FCL en dus volgt Nederland de regels van ICAO (zie AIP GEN 1.7).

Hoe haal je een vliegbrevet?
Voor het aanvragen van een vliegbrevet moet je aan een aantal eisen voldoen. De specifieke eisen per brevet worden hierna per categorie uitgewerkt. In het algemeen moet je over drie elementen beschikken voor de aanvraag van een brevet:

  1. Medische keuring
  2. Theorie certificaat
  3. Praktijk certificaat

De medische keuring haal je bij een speciale vliegmedischekeuringsarts. Het theorie certificaat behaal nadat je alle theorie examens hebt gehaald (bij het CBR). Het praktijk certificaat krijg je na het behalen van het praktijk examen, welke je kan doen zodra je de praktijkopleiding hebt afgerond, je medische keuring hebt gehaald en het theorie certificaat hebt.

Privé brevetten

Voor degene die willen vliegen zonder commercieel oogmerk of zonder het als beroep te gaan doen, zijn er 3 keuzes, namelijk het RPL, LAPL en PPL brevet. Hieronder zullen we kijken wat je mag met elk brevet, en wat de verschillen zijn. Onderaan staat alles nog eens overzichtelijk in een tabel.

SPL | Sailplane Pilot License
Het SPL brevet is speciaal voor het besturen van zweefvliegtuigen. Het is een internationaal erkend brevet, de medische keuring bepaalt waar je mag vliegen. Met een LAPL medische keuring mag je in alle EASA-landen vliegen, met een klasse 2 of 1 mag je in de hele wereld vliegen.

RPL-MLA | Recreational Pilot License – MicroLight Aircraft
Het RPL brevet  is speciaal voor degene die willen vliegen op zogenaamde microlight vliegtuigen. Het is een nationaal erkend brevet. Met het RPL mag je een vliegtuig besturen met een maximum startgewicht van 450 kg en niet meer dan twee zitplaatsen heeft. Dit is een zeer voordelige manier van vliegen.

LAPL | Light Aircraft Pilot License
Het LAPL brevet is een internationaal erkend brevet en is een lichte versie van de PPL. Met een LAPL ben je beperkt tot vliegtuigen met een maximum startgewicht van 2.000 kg en 4 zitplaatsen.

PPL | Private Pilot License
De PPL is het mest voorkomende vliegbrevet in Nederland. Je mag hiermee over de hele wereld vliegen en kent geen restricties zoals bij het RPL en LAPL brevet. Het PPL brevet is het daarnaast ook het enige privé brevet waarop je ratings kan laten zetten. Ratings zijn extra bevoegdheden die een piloot mag uitvoeren, later komen we hier uitgebreid op terug. Daarnaast is de PPL ook de basis voor een CPL.

SPL RPL-MLA LAPL PPL

Erkenning

Internationaal
Nationaal
Internationaal
Internationaal

Gewichtsbeperking
(MTOW)

-
450 kg
2.000 kg
-

Max aantal
inzittenden

-
2
4
-

Minimum
trainingsuren

15
35
35
45

Medische keuring

LAPL
Klasse 2
LAPL
Klasse 2

Toevoeging ratings

Ja
Nee
Nee
Ja

Commerciële brevetten

Er zijn drie verschillende commerciële brevetten die je kan behalen in Nederland. Het zijn allemaal internationaal erkende brevetten en geven je de mogelijkheid om vluchten uit te voeren met een commercieel oogmerk en er voor betaald te krijgen. Dit maakt het onderscheid met een privé brevet, waar je niet betaald mag krijgen, en niet mag vliegen met een commercieel oogmerk. De drie brevetten zullen toegelicht worden en vervolgens in de tabel weer gegeven worden.

CPL | Commercial Pilot License
De CPL is voor de meeste piloten het eerste commerciële brevet wat ze zullen behalen. Het is een opstap voor de ATPL en geeft je de mogelijkheid om alle soorten commerciële vluchten uit te voeren. Denk hierbij aan vluchten in de kleine luchtvaart zoals rondvluchten, reclame slepen, para’s droppen etc. Kenmerkend bij deze vluchten is dat ze als ‘Single-Pilot (SP)’ uitgevoerd worden. Dit betekent dat je als enige piloot alles moet doen en verantwoordelijk bent. Met een CPL kan je ook in de cockpit gaan zitten bij een airline, hier kan je optreden als First Officer. Het is niet mogelijk om Captain te zijn in een Multi-Pilot (MP) omgeving met alleen een CPL, hiervoor heb je een ATPL nodig.

ATPL | Airline Transport Pilot License
De ATPL is het hoogst haalbare brevet. Hiermee kan je als Captain verantwoordelijk zijn op alle typen vluchten (met de benodigde ratings uiteraard). De ATPL kan je niet halen zonder eerst als First Officer (FO) te werken bij een airline. Er zijn een hoop eisen, zo moet je 1.500 uur ervaring hebben, waarvan 500 in een multi-pilot omgeving.

MPL | Multi-Crew Pilot License
De MPL is een redelijk nieuw brevet, en is er gekomen naar aanleiding van de tekortkomingen van piloten. De opleiding van MPL zit anders in elkaar dan die van CPL en is puur gericht op het vliegen voor een bepaalde airline. Met een MPL mag je alleen vliegen als co-piloot op vliegtuigen die Multi-Pilot uitgevoerd moeten worden. Deze beperking wordt opgeheven nadat je de ATPL behaalt hebt. Dezelfde eisen voor ATPL gelden wanneer je komt van CPL. Echter, na het behalen van de ATPL zal er extra training plaats moeten vinden als je ook commercieel wilt vliegen op Single-Pilot vliegtuigen. 

CPL MPL ATPL

Erkenning

Internationaal
Internationaal
Internationaal

Medische keuring

Klasse 1
Klasse 1
Klasse 1

Beperkingen

Geen captain in MP omgeving
Geen captain in MP omgeving, SP niet toegestaan
Nee

Wat kan je met een vliegbrevet?

Simpel gezegd: niks. Met alleen een vliegbrevet kan je niet vliegen. Je zal een bepaalde klasse bevoegdheid moeten hebben welke bepaald op welk type je mag vliegen. Daarnaast zijn er extra bevoegdheidsverklaringen (ratings) welke bepalen onder welke condities je mag vliegen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal categorieën van luchtvaartuigen:

  • Vleugelvliegtuigen, Aircraft (A)
  • Helikopter, Helicopter (H)
  • Luchtballonnen, Balloon (B)
  • Zweefvliegtuigen, Sailplane (S)


Het brevet wordt uitgegeven voor een bepaalde categorie, een PPL voor vleugelvliegtuigen wordt aangegeven als PPL(A). In dit artikel wordt alleen rekening gehouden met mogelijkheden voor vleugelvliegtuigen.

Wanneer je een brevet hebt, bijvoorbeeld een PPL, moet je een bepaalde klasse bevoegdheid hebben om een bepaalt type vliegtuig te vliegen. Voor een PPL is dit ofwel de Single Engine Piston (SEP) of de Multi Engine Piston (MEP). Met een SEP mag je éénmotorige zuigermotor vliegtuigen besturen, denk aan een Cessna 172. Met een MEP mag je meermotorige zuigermotor vliegtuigen besturen, denk aan een DA42. Om het nog wat ingewikkelder te maken, de SEP en MEP hebben nog twee categorieën, namelijk: land- of watervliegtuigen. Aangezien je met een watervliegtuig in Nederland nergens mag landen zal deze buiten beschouwing gelaten worden. Naast SEP en MEP zijn er nog veel meer klasse bevoegdheden, zoals TMG, SET, MET en nog 180 andere (type ratings voor specifieke vliegtuigen zoals de Boeing 747).

Naast klasse bevoegdheden zijn er ook andere bevoegdheidsverklaringen, ofwel ratings. Ratings zijn aanvullingen op je brevet die je laten vliegen in bijvoorbeeld andere condities. Er zijn vele ratings die je kan behalen, een aantal populaire zijn:

  • Night Rating: geeft je de mogelijkheid om ‘s nachts te vliegen.
  • Instrument Rating: geeft je de mogelijkheid om te vliegen zonder visuele referentie, ofwel in slecht zicht en in de wolken.
  • Aerobatic rating: geeft je de mogelijkheid om kunstvluchten uit te voeren.
  • Mountain rating: geeft je de mogelijkheid om bepaalde vliegvelden in bergachtig gebied te bezoeken.

Conclusie

Nederland kent veel verschillende vliegbrevetten. Afhankelijk van je doel met het vliegen is er altijd een passend brevet. Als je eenmaal je brevet hebt gehaald kan je van de vrijheid die het vliegen brengt genieten. Echter is er altijd de mogelijkheid om door te groeien en te blijven leren. Bijvoorbeeld door een hoger brevet te halen, of door een klasse bevoegdheid of rating toe te voegen op je brevet. Hierdoor krijg je weer meer mogelijkheden en kan je op een nieuwe manier gebruik maken van het (Nederlandse) luchtruim. 

Het is een redelijke lange blog geweest met veel informatie, ik snap als het verwarrend is en je niet precies weet wat er bij jou past. Ik help je hier graag bij, mocht je vragen hebben of advies willen, je kan mij altijd mailen, ik help je graag (uiteraard gratis) -> olivier@vliegtheorie.com

Opzoek naar meer informatie over de luchtvaart? Bekijk dan een van onze andere blogs!